Tuesday, October 16, 2007

Raha

2005. aasta suveks oli Rumeenia leu niivõrd devalveerunud, et pea igaüks oli miljonär. Leiti lihtne lahendus: laseme käiku uue raha, millel on neli nulli vähem. Seega 1 000 ROL = 1 RON = 100 bani (=umbes 4.7 EEK)

Sellega seoses on kohalikel ikka veel arusaam, et banidel pole väärtust ja enamasti saab poes nende asemel vahetusrahana kommi v6i väikese shokolaadi, baarides jäetakse see aga lihtsalt jootrahana endale.

Teine asi, mis mu väikesele ajule alul ületamatuid raskusi valmistas oli aru saada, kui palju asjad maksavad, ikka küünitasin taskuarvuti ekraani vaatama või andsin targu suurema raha... et küllap nad ise otsustavad palju tagasi annavad. Alles nädala-paari pärast sain jaole, et asi pole mitte ainult mu suutmatuses rumeeniakeelsetest numbritest aru saada. Nimelt ei ole inimesed ikka veel uue vääringuga harjunud ja summasid öeldakse vanas vääringus. Saa sa siis aru, kui ostad postmargi eestisse ja sul palutakse lahkelt 16 000 (şaisprezece mii) välja käia. Veel enam, kuna ennevanasti oli selge, et tuhat on lõpus, siis öeldakse lihtsalt 16. Ja mina imestan end ogaraks, kuidas küll lihtne kiri Eestisse saab 75 eeku maksta.

No comments: